Курсеви /

Култура Срба

Азбукум књижара

Учимо српски 2

Сликовит, занимљив и користан уџбеник за оне који већ познају основе српске граматике, а желе да се језиком служе боље.

Детаљније

Захваљујући људима и сарадницима у „Азбукуму” Србија је сваки пут када сам дошао била јединствено искуство. Ангажовање, љубазност и гостољубивост - то су први придеви које ја увек користим за опис. Не само да дугујем захвалност за...

Роберт Мајснер,
Немачка (2001. и 2003.)


Ако упишете неки од курсева из културе Срба, можете сазнати више о историји, уметности, књижевним токовима, митологији и обичајима српског народа.

Иако организовани као независни курсеви, они могу бити комбиновани са курсевима српског језика. Тада се распоред језичких и културолошких курсева пажљиво усклађује да студент има довољно времена да се посвети истраживању и учењу.

Током зимских и летњих програма курсеви из културе се нуде под одређеним темама које припремају модератори курса. Листа курсева у понуди може се видети на Азбукумовом распореду.

Божићни програм

Посетите Србију зими и проведите неколико дана у божићној атмосфери. Ово би могло бити прелепо и незаборавно искуство.

Од 2005. године Центар Азбукум у својој понуди има Божићни програм. Ово је први културолошки програм којим почиње школска година у Азбукуму. Осим што представља изузетну прилику да се студент прикључи прослави једног од најрадоснијих празника међу православним Србима, уједно је то и особита комбинација предавања и обичаја који се спроводе у животу.
Живећи у породицама домаћина које празнују Божић на традиционалан начин, студент похађа предавања из области историје, антропологије и религије - сва у вези са прославом Празника. Осим предавања, планиране су и посете Музеју православне цркве (Београд), Храму светог Саве (Београд) и Божићном концерту (Нови Сад).
Студенти су смештени 3 дана у породицама домаћина у Сремским Карловцима.

Сваке године се Божићни програм организује од 5. до 8. јануара. Никакво претходно знање о празнику, нити знање српског језика, нису неопходни. Обезбеђени су преводиоци за предавања, док породице домаћина говоре стране језике.

Модератори Божићног програма:
др Александар Лома, Универзите у Београду
др Љубинко Раденковић, САНУ, Београд

Савремена српска књижевност (К1-1)

Последње деценије 20. века одликују се изузетно богатом и разноврсном књижевном продукцијом код Срба. Студентима српског језика биће представљени српски књижевни токови, релевантни писци и дела, као и актуелне теме. Такође ће се представити најновија издања књига, актуелни часописи за књижевност, уз преглед најважнијих југословенских књижевних награда. Курс се одржава на српском језику.
Вежбе у оквиру курса везане су за преводилачке радионице, а преводи остварени у њима биће објављени на Азбукумовој интернет презентацији, у оквиру Азбукумовог магазина.

Предавачи и модератори:
др Сава Дамјанов, Универзитет у Новом Саду
мр Лидија Мустеданагић, Центар Азбукум
 

Преглед историје српске уметности (К2)

Курс нуди кратак преглед развоја српске уметности од средњег века до данас. Предочени су услови формирања главних праваца у уметности, а посебно друштвене и културне прилике које су довеле до стварања препознатљиве националне уметности под утицајем уметничких центара Истока и Запада. За неке од тема организују се посете музејима, галеријама и манастирима. Курс се одржава на српском или енглеском језику.

Предавачи:
др Јелена Ердељан, Универзитет у Београду
мр Милена Врбашки, Галерија Матице српске, Нови Сад
мр Тијана Палковљевић, Галерија Матице српске, Нови Сад
мр Миља Вуковић, Центар Азбукум, Београд

Модерне српске династије - Срби у Југославији (К3-2)

Циљ овог курса је да се покажу основна обележја историјске позиције Србије у Југославији током 20. века. Уједно ће бити осветљене судбине одабраних личности, идеје југословенства, илузија и митова, стварности и последица. Током курса биће коришћени разноврсни илустративни материјали (аутентични документи, одломци из књижевних дела, видео записи). У зависности од интересовања полазника Центар може обезбедити индивидуалне консултације са стручњацима из појединих области (универзитетски професори, кустоси музеја, архивисти, итд.). Курс се одржава на српском или енглеском језику.

Предавачи:
др Биљана Шимуновић - Бешлин, Универзитет у Новом Саду
др Бранко Бешлин, Универзитет у Новом Саду
др Милоје Бјелајац, Институт за савремену историју Србије, Београд

Увод у српску културу (К5)

Српска култура у својој основи носи магичну мешавину оријенталних и западних утицаја.Њену ризницу сачињава богати сплет легенди, митова, обичаја и веровања који прожима изузетна остварења из уметности и књижевности. Ради јаснијег приказа услова и околности под којима је настајала и опстајала српска култура биће дат и кратак осврт на значајније историјске моменте и личности. Курс се одржава на српском или енглеском језику.

Предавачи:
др Марија Клеут, Универзитет у Новом Саду
др Љубинко Раденковић,САНУ, Београд
др Јелена Ердељан, Универзитет у Београду