Курсеви /

Култура Срба

Азбукум књижара

Учимо српски 1

Serbian Language for Beginners + Audio Files + Dictionary translated into 11 languages

Детаљније

Увек сам добијала професионалну помоћ везану за учење српског језика, информације о културним и музичким догађањима и што је најважније - топао осмех. Сви су увек били на послу, спремни да ми помогну. За студента врло је важно да пoстоји...

Доминика Поплавска,
Пољска (2004)


Ако упишете неки од курсева из културе Срба, можете сазнати више о историји, уметности, књижевним токовима, митологији и обичајима српског народа.

Иако организовани као независни курсеви, они могу бити комбиновани са курсевима српског језика. Тада се распоред језичких и културолошких курсева пажљиво усклађује да студент има довољно времена да се посвети истраживању и учењу.

Током зимских и летњих програма курсеви из културе се нуде под одређеним темама које припремају модератори курса. Листа курсева у понуди може се видети на Азбукумовом распореду.

Божићни програм

Посетите Србију зими и проведите неколико дана у божићној атмосфери. Ово би могло бити прелепо и незаборавно искуство.

Од 2005. године Центар Азбукум у својој понуди има Божићни програм. Ово је први културолошки програм којим почиње школска година у Азбукуму. Осим што представља изузетну прилику да се студент прикључи прослави једног од најрадоснијих празника међу православним Србима, уједно је то и особита комбинација предавања и обичаја који се спроводе у животу.
Живећи у породицама домаћина које празнују Божић на традиционалан начин, студент похађа предавања из области историје, антропологије и религије - сва у вези са прославом Празника. Осим предавања, планиране су и посете Музеју православне цркве (Београд), Храму светог Саве (Београд) и Божићном концерту (Нови Сад).
Студенти су смештени 3 дана у породицама домаћина у Сремским Карловцима.

Сваке године се Божићни програм организује од 5. до 8. јануара. Никакво претходно знање о празнику, нити знање српског језика, нису неопходни. Обезбеђени су преводиоци за предавања, док породице домаћина говоре стране језике.

Модератори Божићног програма:
др Александар Лома, Универзите у Београду
др Љубинко Раденковић, САНУ, Београд

Савремена српска књижевност (К1-1)

Последње деценије 20. века одликују се изузетно богатом и разноврсном књижевном продукцијом код Срба. Студентима српског језика биће представљени српски књижевни токови, релевантни писци и дела, као и актуелне теме. Такође ће се представити најновија издања књига, актуелни часописи за књижевност, уз преглед најважнијих југословенских књижевних награда. Курс се одржава на српском језику.
Вежбе у оквиру курса везане су за преводилачке радионице, а преводи остварени у њима биће објављени на Азбукумовој интернет презентацији, у оквиру Азбукумовог магазина.

Предавачи и модератори:
др Сава Дамјанов, Универзитет у Новом Саду
мр Лидија Мустеданагић, Центар Азбукум
 

Преглед историје српске уметности (К2)

Курс нуди кратак преглед развоја српске уметности од средњег века до данас. Предочени су услови формирања главних праваца у уметности, а посебно друштвене и културне прилике које су довеле до стварања препознатљиве националне уметности под утицајем уметничких центара Истока и Запада. За неке од тема организују се посете музејима, галеријама и манастирима. Курс се одржава на српском или енглеском језику.

Предавачи:
др Јелена Ердељан, Универзитет у Београду
мр Милена Врбашки, Галерија Матице српске, Нови Сад
мр Тијана Палковљевић, Галерија Матице српске, Нови Сад
мр Миља Вуковић, Центар Азбукум, Београд

Модерне српске династије - Срби у Југославији (К3-2)

Циљ овог курса је да се покажу основна обележја историјске позиције Србије у Југославији током 20. века. Уједно ће бити осветљене судбине одабраних личности, идеје југословенства, илузија и митова, стварности и последица. Током курса биће коришћени разноврсни илустративни материјали (аутентични документи, одломци из књижевних дела, видео записи). У зависности од интересовања полазника Центар може обезбедити индивидуалне консултације са стручњацима из појединих области (универзитетски професори, кустоси музеја, архивисти, итд.). Курс се одржава на српском или енглеском језику.

Предавачи:
др Биљана Шимуновић - Бешлин, Универзитет у Новом Саду
др Бранко Бешлин, Универзитет у Новом Саду
др Милоје Бјелајац, Институт за савремену историју Србије, Београд

Увод у српску културу (К5)

Српска култура у својој основи носи магичну мешавину оријенталних и западних утицаја.Њену ризницу сачињава богати сплет легенди, митова, обичаја и веровања који прожима изузетна остварења из уметности и књижевности. Ради јаснијег приказа услова и околности под којима је настајала и опстајала српска култура биће дат и кратак осврт на значајније историјске моменте и личности. Курс се одржава на српском или енглеском језику.

Предавачи:
др Марија Клеут, Универзитет у Новом Саду
др Љубинко Раденковић,САНУ, Београд
др Јелена Ердељан, Универзитет у Београду